Σελιδες

Newsletter

Εκκλησίες της Λύττου

Ε Ν Ο Ρ Ι Α  Α Γ .  Α Ν Α Ρ Γ Υ Ρ Ω Ν

Λ Υ Τ Τ Ο Υ  Π Ε Δ Ι Α Δ Ο Σ

Η Ρ Α Κ Λ Ε Ι Ο Υ  Κ Ρ Η Τ Η Σ

Η ΕΝΟΡΙΑ ΑΓ.ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΛΥΤΤΟΥ ΠΕΔΙΑΔΟΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΛΥΤΤΟΣ (ΠΡΩΗΝ ΞΙΔΑΣ), Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ ΠΕΔΙΑΔΟΣ, ΜΕ 200 ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ.

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΗΣΥΧΟΙ, ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ, ΣΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΠΟΛΛΩΝ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ Σ’ΑΥΤΗΝ.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΛΥΤΤΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1267 ΜΕ ΕΦΗΜΕΡΙΟ ΟΝΟΜΑΤΙ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, ΚΑΘΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ. Η ΕΝΟΡΙΑ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ (2010) ΕΧΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ 17 ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ, ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ 2 ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ 15 ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ.

ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΩΣ ΕΦΗΜΕΡΙΟΙ ΟΙ ΚΑΤΩΘΙ :

1. π. ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΚΚΟΣ

2. π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ

3. π. ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΛΑΙΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

4. π. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ                          (1943 – 1979)

5. π. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Γ. ΠΑΠΑΚΑΝΔΕΡΑΚΗΣ          (1979 – …)

ΟΙ ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ :

1ος :   ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΩΝ ΑΓ.ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΟΣΜΑ & ΔΑΜΙΑΝΟΥ

Ο ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΑΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΛΙΤΟΣ˙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΚΛΙΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ ΚΟΣΜΑ & ΔΑΜΙΑΝΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ 13ο ΑΙΩΝΑ. ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ 1η ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ 1η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ.

ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΤΕΘΕΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΛΙΤΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΓΕΝΕΣΙΟΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ. ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ 8η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΩΡΑΙΟΤΑΤΟ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1886.

ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΩΝ ΑΓ.ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΟΣΜΑ & ΔΑΜΙΑΝΟΥ

2ος :   ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΟΠΤΗ ΘΕΣΗ. ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΚΛΙΤΟΣ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΡΥΘΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΡΟΥΛΟΥ. ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΛΙΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ, ΤΟ ΔΕΞΙΟ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΤΙΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΣΤΥΛΙΑΝΟ.

ΑΝΕΓΕΡΘΗΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΡΟΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΓ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ. Ο ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΤΟΥ ΕΤΕΘΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΡΗΤΗΣ κ.κ ΕΥΓΕΝΙΟ ΤΗΝ 7η ΙΟΥΛΙΟΥ 1958 ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΗΝ 6η ΙΟΥΛΙΟΥ 1969. ΑΝΕΓΕΡΘΗΚΕ ΕΠΙ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΕΜΜ. Γ. ΣΤΑΘΑΚΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

3ος :   ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΝΕΡΑΛΗΔΩΝ

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΤΖΕΝΕΡΑΛΗΔΩΝ» ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΣ ΜΕ ΩΡΑΙΟΤΑΤΕΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ. ΠΑΝΩ ΑΠ’ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΠΟΥ ΝΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ Ο ΝΑΟΣ ΑΝΕΓΕΡΘΗΚΕ ΤΟ ΕΤΟΣ 1321 ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΕΥΣΕΒΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ ΟΝΟΜΑΤΙ ΙΑΚΟΜΟΥ, ΤΗΣ ΣΥΖΗΓΟΥ ΤΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΑΥΤΩΝ.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΩΣ ΝΕΚΡΟΤΑΦΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ. ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 13η ΕΦΟΡΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ. ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ 3η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΝΕΡΑΛΗΔΩΝ

4ος :   ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΥΤΤΟΥ

ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΟΠΟΥ ΕΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΛΥΤΤΟΥ (ΛΥΚΤΟΣ). ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ 14ο ΑΙΩΝΑ. ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΩΡΑΙΩΝ ΤΟΙΧΙΓΡΑΦΙΩΝ. ΕΧΕΙ ΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 13η ΕΦΟΡΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ. ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ 23η ΑΠΡΙΛΙΟΥ.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΥΤΤΟΥ

5ος :   ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΛΥΤΤΟΣ κ’ ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΣΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ. ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ 14ο ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΗΘΟΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ. ΕΧΕΙ ΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 13η ΕΦΟΡΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ. ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ 6η ΑΠΡΙΛΙΟΥ.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

6ος :   ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΟΥ Ι.ΝΑΟΥ ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΤΙΣΜΕΝΗ Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΛΥΤΤΟΥ. ΕΧΕΙ ΚΤΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΤΟΣ 1843 ΟΠΩΣ ΜΑΡΤΥΡΕΙ Η ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΟΥ. ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ 14η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΑΠ’ΤΑ ΓΥΡΩ ΧΩΡΙΑ.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

7ος :   ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ.ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΛΥΤΤΟΥ. ΑΚΡΙΒΗ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΕΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ. ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ 17η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ.ΑΝΤΩΝΙΟΥ

8ος :   ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΦΕΝΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΜΙΚΡΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΚΤΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1853 ΑΠΟ ΕΥΛΑΒΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ ΟΝΟΜΑΤΙ ΑΝΤΩΝΙΟ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗ. ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ 6η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΦΕΝΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥ

9ος :   ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ

ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ «ΔΡΑΪΜΑΝΟΣ» ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΛΥΤΤΟΥ. ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΚΤΙΣΕΩΣ. ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ

10ος : ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ & ΠΑΥΛΟΥ

ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ «ΚΑΝΤΕΡΙΑΝΟΣ» ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΛΥΤΤΟΥ. ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΗΚΕ ΤΟ ΕΤΟΣ 1879 ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΔΕΡΑΚΗ. ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ 29η ΙΟΥΝΙΟΥ.

11ος : ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΕΙΝΑΙ ΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΤΟ ΕΤΟΣ 1901 ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΝΑΟΥ ΣΕ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ. ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ 26η ΙΟΥΛΙΟΥ.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

12ος : ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΟΣ

ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΛΥΤΤΟΥ ΚΑΙ ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΟΣ

13ος : ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ

ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ «ΣΠΥΡΙΔΙΑΝΟ» ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΗΣ ΙΑΜΑΤΙΚΗΣ ΠΗΓΗΣ. ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΩΝ ΕΥΛΑΒΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ & ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΜΙΖΕΡΑΚΗ. ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ 12η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ

14ος : ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ

ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΚΡΟΤΑΦΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ. ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΘΗΚΕ ΕΞ ΌΛΟΚΛΗΡΟΥ ΜΕ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΩΡΗΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ, ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΡΙΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΗΣ Ι. ΜΑΛΛΙΩΤΑΚΗ ΤΟ ΕΤΟΣ 1972. ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ 21η ΜΑΪΟΥ.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ

15ος : ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ

ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΛΥΤΤΟΣ ΚΤΙΣΤΗΚΕ ΕΞ ΌΛΟΚΛΗΡΟΥ ΜΕ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΡΙΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΗΣ Ι. ΜΑΛΛΙΩΤΑΚΗ ΤΟ ΕΤΟΣ 1984. ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ 9η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ

16ος : ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ

ΝΕΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ, ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΘΗΚΕ ΜΕ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΩΡΗΤΡΙΩΝ ΣΤΥΛΙΑΝΗΣ Ι. ΜΑΛΛΙΩΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΗΣ ΤΗΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗΣ Μ. ΚΟΥΡΟΒΑΣΙΛΗ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1984. ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ 28η ΙΟΥΛΙΟΥ.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ

17ος : ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΡΩΣΟΥ ΒΟΛΑΚΑ

ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΗΚΕ ΤΑ ΕΤΗ 1999 – 2000 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ 2000 ΕΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ. ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΠΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ «ΒΟΛΑΚΑ» ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΛΥΤΤΟΥ. Ο ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΤΕΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΗΜΕΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΕΜΜ. Γ. ΠΑΠΑΚΑΝΔΕΡΑΚΗ ΣΤΙΣ 02 / 05 / 1999. ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ, ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ & ΒΙΑΝΝΟΥ κ.κ ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΙΣ  28 / 08 / 2003. ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ 27η ΜΑΪΟΥ.

ΤΟΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΑΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠ’ ΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΚΑΙ ΒΟΗΘΑ ΠΟΙΚΙΛΟΤΡΟΠΩΣ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΡΩΣΟΥ ΒΟΛΑΚΑ» Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ. Ο ΝΑΟΣ ΕΧΕΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΕΙ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΜΜ. ΖΟΥΡΑΡΑΚΗ & ΜΑΡΙΑΣ ΖΟΥΡΑΡΑΚΗ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ.

Ο ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΗΤΕΡΟΣ ΕΜΜ. Γ. ΠΑΠΑΚΑΝΔΕΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΡΩΣΟΥ ΒΟΛΑΚΑ