Σελιδες

Newsletter

Σύλλογος Φίλων Αγ.Ιωάννη Ρώσου


Ο «Σύλλογος Φίλων Αγίου Ιωάννου Ρώσου Βόλακα» δημιουργήθηκε το 2005 και αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σύλλογο με ποικίλους σκοπούς. Κυριότεροι από αυτούς είναι:

  • Η ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού κάλλους του χωριού Λύττου και της ευρύτερης περιοχής Πεδιάδος Ηρακλείου.
  • Η συνδρομή στη διαμόρφωση του Ιερού Ναού Αγ. Ιωάννου Ρώσου Βόλακα, καθώς και η καθιέρωση διαφόρων θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που έχουν ως επίκεντρο τον ομώνυμο ναό.
  • Η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για την πραγματοποίηση διαφόρων έργων που αφορούν κατά βάση το χωριό Λύττος.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των μελών του συλλόγου κατοικούν ή κατάγονται από το χωριό Λύττος, χωρίς όμως αυτό να αποτρέπει τη συμμετοχή οποιουδήποτε σε αυτόν.

Μέχρι σήμερα ο σύλλογος έχει πραγματοποιήσει πληθώρα εκδηλώσεων και έργων, τα οποία αντλούνται από τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύει ο σύλλογος.

Ως σημαντικότερο έργο μέχρι στιγμής θεωρείται η ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του Ιερού Ναού Αγ. Ιωάννου Ρώσου Βόλακα. Ένα μεγάλο μέρος των εξόδων καλύφθηκε από τις συνδρομές των μελών και τις πολιτιστικές δραστηριότητες του συλλόγου με κυρίαρχη τη διοργάνωση παραδοσιακής χοροεσπερίδας στην Αθήνα το 2005.

Παράλληλα, παραθέτει ετησίως παραδοσιακό γεύμα, το οποίο παρέχεται δωρεάν, μετά το πέρας της πανηγυρικής δοξολογίας στη χάρη του Αγίου (27 Μαΐου). Συν τοις άλλοις, με πρωτοβουλία και ιδία έξοδα των μελών του Δ.Σ. αγοράστηκε εικόνα του Αγίου Ιωάννου Ρώσου, η οποία φιλοτεχνήθηκε από μοναχούς του Αγίου Όρους. Το 2007, η ιερή εικόνα μεταφέρθηκε με πομπή των προσκυνητών, από το χωριό Λύττος ως τον ομώνυμο Ιερό Ναό, παραδόθηκε στον ιερέα του χωριού Εμμανουήλ Γ. Παπακανδεράκη και εκτέθηκε σε ιερό προσκύνημα.  Επιπροσθέτως, υπάρχει, από το 2009, ζώνη και καπελάκι Ιερομόναχου, τα οποία έχουν λειτουργηθεί και αγιασθεί στο Ιερό Σκήνωμα του Αγίου Ιωάννου Ρώσου στο Προκόπι Εύβοιας και τα οποία έκτοτε εκτίθενται σε προσκύνημα.

Επίσης, με πρωτοβουλία του συλλόγου έχουν γίνει θεσμός πολυήμερες πολιτιστικές – αθλητικές δραστηριότητες με επίκεντρο το χωριό και τον Ιερό Ναό, οι οποίες διεξάγονται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Οι εκδηλώσεις φέρουν την επωνυμία ‘ΒΟΛΑΚΕΙΑ’ και περιλαμβάνουν αγώνα δρόμου με σύνθημα ‘ΤΡΕΧΩ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΩ ΤΟ ΤΟΠΟ ΜΟΥ’ καθώς και αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών, όπως το ντελί, τη γουρούνα και τα απαλέθια. Το 2007 πραγματοποιήθηκε το παιχνίδι ‘Κυνήγι του χαμένου θησαυρού’ που είχε σαν στόχο να μάθουν οι νεότεροι και να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι κάποιες ψηφίδες από τη ιστορία του χωριού Λύττος. Μία άλλη εκδήλωση αποτελεί και η καθιερωμένη πλέον αποσπερίδα με συμμετοχή όλων των γυναικών του χωριού για τη σύσφιξη των διαπροσωπικών τους σχέσεων.

Ταυτόχρονα, από το 2009 ξεκίνησε τη συνεργασία με μια οργάνωση εναλλακτικού τουρισμού με επωνυμία ‘CLUB 3000’, η οποία εδρεύει στη Γαλλία. Αυτή περιλαμβάνει κυρίως ξενάγηση σε φυσιολατρικές διαδρομές και σε αξιοθέατα του χωριού. Ο σύλλογος προτίθεται μετά από συνεννόηση με το CLUB 3000 να διοργανώσει πολιτιστικές – οικολογικές δράσεις.

Τέλος, ο σύλλογος δεν θα μπορούσε στο να μην έχει συμμετάσχει ως δωρητής σε διάφορους φιλανθρωπικούς οργανισμούς, όπως η UNICEF.

Θεωρείται σημαντικό να αναφερθεί ότι η επιτυχία όλων των εκδηλώσεων οφείλεται ως επί το πλείστον στην αθρόα συμμετοχή, προσέλευση, υποστήριξη και συνδρομή από όλα τα μέλη και τους κατοίκους του χωριού.

Η παρούσα σύνθεση του Δ.Σ., η οποία προέκυψε μετά από τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν το Μάρτιο του 2008 είναι: Μαρία Κορνελάκη (πρόεδρος), Γεώργιος Παπαδάκης (αντιπρόεδρος), Στέλιος Μουρμούρης (γραμματέας), Μαριέττα Παπαδογεώργη (ταμίας) και τα μέλη Ελευθέριος Αποστολάκης, Γεώργιος Καμπανός και Μπάμπης Παπαδογιωργάκης.