Σελιδες

Newsletter

Υδραγωγείο της Αρχαίας Λύκτου

Ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα, μεγαλοπρεπές και αρκετά μεγάλο για την εποχή του, ήταν το υπέργειο ρωμαϊκό υδραγωγείο της Λύττου. Προκαλεί μεγάλη εντύπωση και δέος στους ανθρώπους και περαστικούς της περιοχής, που μετά από τόσους αιώνες έβλεπαν μπροστά τους να δεσπόζει αυτό το αρχαίο επίτευγμα, δίνοντας τροφή στην ανάπτυξη τοπικών θρύλων, οι οποίοι ήθελαν να είχε κτιστεί από Σαραντάπηχους.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για την ακριβή χρονολόγηση του τιτάνιου αυτού έργου για την εποχή εκείνη. Βάση μελετητών, η τεχνική κατασκευής της τοιχοποιίας του και της δεξαμενής συγκέντρωσης θεωρείται πως η πιθανότερη περίοδος της κατασκευής του είναι στα μέσα του 20ου αιώνα, πολύ πιθανό να συνδέεται με την αυτοκρατορία του Αδριανού. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες και ενδείξεις πως ο Αδριανός χρηματοδοτούσε σημαντικά έργα υποδομής στις επαρχίες και την Κρήτη. Αυτό επιβεβαιώνεται από τη παρουσία του αγάλματος του στο Βουλευτήριο της πόλης, το 126 μ.Χ. και επιγραφών που μνημονεύουν τον ίδιον τον αυτοκράτορα.

Το ρωμαϊκό υδραγωγείο της Λύκτου ξεκινάει από τις πήγες της Πάνω Κουρνιάς, οι οποίες βρίσκονται στην περιφέρεια του χωριού Κράσι, συγκεκριμένα από τη πηγή Κεφαλοβρύση και φτάνει ως τις ανατολικές παρυφές της πόλης. Περνάει από τις αγροτικές περιοχές των χωριών Κράσι, Κεράς, Γωνιών, Αβδού, Κασταμονίτσας και Ξιδά (παλαιά ονομασία της Λύττου) . Η πραγματική απόσταση είναι 22 km. Έχει κατασκευαστεί στις δύσβατες βορειοδυτικές περιοχές του όρους Δίκτης, διασχίζοντας λαγκάδια και χαράδρες, αρχίζοντας από υψόμετρο 807 m στη θέση Τζίγκουνας, νότια της Κεφαλοβρύσης και καταλήγοντας στα 616 m στη δεξαμενή στη θέση Φλασκιές.

Η κατασκευή του υδραγωγείου ήταν αρκετά δαπανηρή. Ήταν πολύ επιβλητικό δημιουργώντας στους Ρωμαίους  υπερηφάνεια για τον πλούτο τους και τη δύναμη τους. Οι ίδιοι οι Ρωμαίοι έχτιζαν υδραγωγεία για δύο λόγους:

  • Για να παρέχουν σε μεγάλα λουτρά, τα οποία ήταν τα κέντρα συγκέντρωσης τους για ανάπαυση, ευχαρίστηση και καθαριότητα.
  • Ήθελαν να επιβάλουν παντού τη δύναμη τους και την κυριαρχία της Ρώμης.

Το περίφημο αυτό υδραγωγείο τέθηκε εκτός λειτουργίας πριν από αρκετούς αιώνες, κρατώντας το όμως στην μνήμη μας ζωντανό.

Χάρτης σχετικά με το Υδραγωγείο της Αρχαίας Λύκτου