Σελιδες

Newsletter

Ο πόλεμος κατα της Λύκτου

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΥΤΤΟΥ

Το 220 π.Χ. οι Λυκταίοι βρίσκονταν σε πόλεμο με τους Ιεραπύτνιους (Ιεραπετρίτες), δίχως να αφήσουν αρκετή φρουρά  για την πόλη τους. Η Κνωσός και η Γόρτυνα σύναψαν συμμαχία, όπως αναφέρει ο Πολύβιος και έθεσαν όλη τη Κρήτη υπό τον έλεγχό τους. Έτσι κατέλαβαν και τη πόλη της Λύττου χωρίς πόλεμο, αιχμαλώτισαν τα γυναικόπαιδα και αφού έκαψαν την πόλη την ανάσκαψαν από τα θεμέλια.

Όταν γύρισαν οι Λυκταίοι και είδαν την καταστροφή απελπίστηκαν τόσο, που δεν είχαν κουράγιο να ξανακτίσουν την ερειπωμένη πόλη τους. Αφού θρήνησαν την μοίρα τους, κατευθύνθηκαν προς τη Λάππα, όπου τους δέχτηκαν με συμπάθεια.

Η Λύκτος ξανακτίστηκε με τη βοήθεια των Σπαρτιατών. Βέβαια δεν απέκτησε την παλιά της δύναμη, αλλά έγινε μία από τις πιο σπουδαίες πόλεις και συμμάχησε με την Ιεράπετρα και την Ολούντα (Ελούντα). Ακόμα και με τη Δρήρο, που τις χώριζε μεγάλο μίσος, απέκτησε αρκετά καλές σχέσεις.

Πήρε μέρος στη συμμαχία των 30 πόλεων της Κρήτης με τον Ευμένη Β’, βασιλιά της Περγάμου. Κατά τη ρωμαϊκή κατάκτηση, αντιστάθηκε στον Μέτελλο, ο οποίος τελικά την κατέλαβε με τα όπλα. Τη ρωμαϊκή περίοδο διακρίθηκε για την δραστηριότητά της στις τέχνες. Διασώζονται σήμερα τα αγάλματα των Ρωμαίων Μάρκου Αυρηλίου και Τραϊανού, τα οποία βρέθηκαν στη Λύττο και  κοσμούν το αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου (αίθουσα ΧΧ).